Kleding
Solliciteren

Wat voor kleding draag ik bij een sollicitatiegesprek?

Je kent het wel. Een dag geleden heb je gesolliciteerd op jouw droombaan en nu mag je morgen al op gesprek komen! Wat doe je aan? Je weet maar niet welke kleding je het beste aan kunt doen. Wat past nu wel bij de organisatie en de functie en wat juist niet?!

Jij wilt natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten en daarom geven wij jou in deze blog een aantal tips om erachter te komen welke kleding je het beste kunt dragen tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Tips om erachter te komen welke kleding bij de organisatie past:

Bekijk de website van de organisatie; hierop staan meestal wel foto’s van de medewerkers of het team zodat je een goede indruk krijgt van de cultuur binnen het bedrijf.
Bekijk de social media kanalen van de organisatie. Net als op de website kun je er hierdoor achter komen wat de cultuur binnen de organisatie is en welke kleding hierbij past. Heerst er een ‘pakkencultuur’ of kleden ze zich wat informeler?
• Een directere manier is om aan het eind van de dag een keer bij de organisatie te gaan kijken als het personeel naar buiten komt. Je krijgt hierdoor een goede indruk, doordat je ziet welke kleding het personeel van de organisatie draagt. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar binnen gaan en jezelf aan de receptioniste voorstellen. Proef je meteen de sfeer binnen de organisatie! Stel haar een paar vragen als voorbereiding voor je sollicitatiegesprek (en vertel haar dat ook gerust). Hiermee maak je een pro-actieve goede eerste indruk.
Informeer bij mensen uit je eigen netwerk met een soortgelijke functie. Hierdoor krijg je advies die je kunt toepassen op je eigen kledingkeuze.

Algemene tips:

Kleed je naar de functie die je uiteindelijk ambieert.
• Kies kleding met een basiskleur, denk hierbij aan zwart, grijs, wit of blauw.
• Zorg ervoor dat je schoenen gepoetst zijn.
• Draag niet te veel accessoires.
Voel jezelf comfortabel bij de kleding die je draagt.
Tot slot, je kunt beter een beetje ‘overdressed’ zijn dan ‘underdressed’.

Kortom, bij het kiezen van de juiste kleding voor je sollicitatiegesprek hoort wat voorbereiding. Kies ervoor om dit tijdig te doen. Je kunt maar één keer een eerste indruk achterlaten. Daarom is het van belang dat jij genoeg aandacht besteedt aan je kledingkeuze.

Lees ook onze andere blog: Ben jij ook in 2018 gelukkig in jouw werk?

 

Zoek vacatures

Terug naar overzicht