Werkloosheid BE
Wat je ook moet weten

7,1% minder werkzoekenden tegen 21,1% meer vacatures

Je hoeft de krant maar open te slaan of het nieuws te volgen en je weet: het gaat beter met de economie. Positief toch?! Maar wat betekent dit nu voor de arbeidsmarkt? En voor jou als werkgever? Waar moet je rekening mee houden? Belgie Vacature Groep geeft je graag het antwoord.

De economie trekt aan. Natuurlijk is dit goed nieuws! Maar er verandert ook het een en ander. Zeker op de arbeidsmarkt. De cijfers liegen niet. Meer en meer mensen vinden een job en de werkloosheid klokt lager af. In alle provincies krimpt de werkloosheid met als uitschieter Limburg (-10,2%).  In maart was het totale werkloosheidspercentage 7,1% minder dan een jaar daarvoor.

Bron: Afbeelding afkomstig van (vdab)

Omdat de economie aantrekt komen er ook steeds meer jobs en stijgt het aantal vacatures. Het aantal vacatures eind 2017 was maar liefst 21,1% hoger dan het aantal vacatures eind 2016. Dit in combinatie met meer werkenden en een dalende werkloosheid betekent een spanning op de arbeidsmarkt. Vacatures staan langer open en het is lastiger om snel een geschikte kandidaat te vinden.

Bron: Afbeelding afkomstig van (CBS)

De arbeidsmarkt is duidelijk veranderd. Het is een kandidatenmarkt. Waar je voorheen op een openstaande vacature wellicht tientallen sollicitaties kreeg, zullen dat er nu nog maar enkele zijn. Bovendien zijn kandidaten kritischer en kieskeuriger. Er zijn meer vacatures en bedrijven beschikbaar, dus solliciteren ze alleen op die vacatures die er uit springen, die echt interessant voor hen zijn.

Wat kun je wél doen aan aantrekken kandidaten in de huidige arbeidsmarkt?
Je kunt als werkgever natuurlijk weinig invloed uitoefenen op deze nieuwe werkelijkheid op de arbeidsmarkt, maar wat kun je wél doen? Het is belangrijk om bewust te zijn dat er minder kandidaten zijn. De selectieprocedure vraagt een andere aanpak. Wellicht heeft iemand nog niet alle kennis, maar past diegene wel in het team en kun je een kandidaat (intern) opleiden? Of woont iemand niet in de buurt, maar is welwillend om te verhuizen. Ga vooral in gesprek met kandidaten; al is het eerst telefonisch met een paar intakevragen. Want wie weet blijkt er toch een goede match mogelijk.

Wat kun je nu doen om ervoor te zorgen dat de kandidaten die op zoek zijn naar een baan juist bij jou solliciteren? Dit is een heel belangrijke vraag om over na te denken. Want de markt is wellicht lastig, maar er blijven altijd mogelijkheden. Kandidaten willen graag weten wat voor soort functie ze gaan uitoefenen. Maar wellicht nog belangrijker is waar ze dit gaan doen. Hoe ziet hun werkomgeving er uit? Wie worden hun collega’s? Wat voor sfeer heerst er? Past het bedrijf bij mij als persoon? Word ik hier gelukkig? Dit zijn vragen die voor kandidaten erg belangrijk zijn.

Kortom: er is meer spanning op de arbeidsmarkt. Maar kansen zijn er nog steeds. Stap de selectieprocedure anders in en overtuig kandidaten ervan dat voor jou werken leuker is dan werken bij een andere organisatie!

Zoek vacatures

Terug naar overzicht