1e soll gesprek
Solliciteren

Tips voor jouw eerste sollicitatiegesprek

Je gaat voor het eerst een sollicitatiegesprek voeren. Alles is nieuw voor je en dat je hiervoor nerveus bent is heel normaal. Wij geven jou daarom aan de hand van dit blog tips, waardoor je goed voorbereid en zelfverzekerd op weg kan naar jouw sollicitatiegesprek.

De vacature

Voor je op gesprek gaat, neem je de vacature goed door en bestudeer welke vaardigheden essentieel zijn voor de baan. Schrijf deze vaardigheden voor jezelf op. Bekijk vervolgens je CV en geef voor jezelf aan welke vaardigheden jij bezit. Door bij elke vaardigheid een praktijkvoorbeeld te benoemen, laat je op een overtuigende manier zien dat jij de geschikte kandidaat bent voor de baan.

Bereid je antwoorden voor

Je hebt nu voor jezelf op een rijtje staan welke vaardigheden jij bezit. Tijdens jouw sollicitatiegesprek wil je dat jouw antwoorden goed overkomen bij je gesprekspartner. Oefen daarom van tevoren hoe jij je antwoord gaat formuleren met bijvoorbeeld vrienden. Hierdoor weet je wat je wil zeggen en krijg je zelfvertrouwen voor het sollicitatiegesprek.

Wat ga je meenemen?

De volgende spullen neem je mee naar je sollicitatiegesprek:
• CV (digitaal).
• Pen en papier.
• Neem vragen op papier mee.
• Agenda voor de vervolgafspraak.

Daarnaast bekijk je van tevoren de locatie, zorg je ervoor dat je weet hoe je moet rijden en waar je kan parkeren. Dit voorkomt veel stress voor het sollicitatiegesprek. Indien je met het openbaar vervoer gaat controleer je hoe laat je moet vertrekken. Daarnaast bekijk je waar je moet overstappen indien nodig en hou je in de gaten of er vertragingen zijn.

Interesse tonen

Tijdens het gesprek stelt je gesprekspartner vragen om te kijken of je geschikt bent voor de baan. Je moet alleen niet vergeten zelf ook vragen te stellen. Laat zien dat je interesse hebt in de functie en gemotiveerd bent. Zo kom je er ook achter of de baan bij jou past.

De voorbereiding is de sleutel tot succes om een goed sollicitatiegesprek te voeren. Je bezorgt jezelf hierdoor rust en voorkomt stress. Daarnaast is het voor de toekomst belangrijk leerprocessen te halen uit de sollicitatiegesprekken die je hebt gevoerd. Hierdoor blijf jij jezelf verbeteren en gaat het solliciteren beter.

Lees ook onze andere blog: Hoe bepaal je of de bedrijfscultuur bij jou past?

 

Zoek vacatures

Terug naar overzicht