Sollicitatiebrief geen reactie
Solliciteren

Geen reactie op mijn sollicitatiebrief, wat nu?

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je doet je uiterste best om een goede en opvallende sollicitatiebrief te maken voor de vacature die helemaal bij je past en vervolgens stuur je de sollicitatiebrief naar de organisatie.

Je hoort maar niks….je wacht al 2 weken op antwoord…. Teleurgesteld ga je verder op zoek naar een andere baan. In deze blog geven wij jou een aantal tips om wat je kunt doen in zo’n situatie.

1e Situatie: Reactietermijn benoemd in de ontvangstbevestiging sollicitatie

• Op het moment dat je jouw sollicitatiebrief hebt verstuurd en je ontvangt een ontvangstbevestiging: bekijk of er een reactietermijn voor de procedure is aangegeven in de ontvangstbevestiging.
• In een ontvangstbevestiging geven organisaties soms aan hoe het sollicitatieproces verder gaat verlopen en hoelang het duurt voordat je een reactie kunt krijgen.
• Heb je na het reactietermijn geen reactie gehad? Dan kun je zodra het termijn is afgelopen bellen naar de organisatie. Vraag dan naar de persoon waar aan jij je sollicitatie hebt gericht. Hierdoor laat je je pro-activiteit zien dat je nog steeds interesse hebt in de functie en er echt voor wilt gaan!

2e Situatie: Reactietermijn wordt niet benoemd in de ontvangstbevestiging sollicitatie

• Op het moment dat je jouw sollicitatiebrief hebt verstuurd en je een ontvangstbevestiging krijgt van de organisatie zonder termijn. Dan kun je 2 dingen doen: ten eerste kun je alvast bellen naar de organisatie en/of de persoon waar aan jij je sollicitatie gericht hebt dat je zojuist een sollicitatie hebt verzonden. En dat je benieuwd naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure (zodat je weet wanneer je reactie kunt verwachten). Zo laat je zien dat je pro-actief bent ingesteld en dat is altijd positief voor je mogelijk toekomstige werkgever. Ten tweede kun je ervoor kiezen om geduldig te zijn en af te wachten. Het is maar net waar jij je prettig bij voelt.
• Kies je voor het eerste scenario, dan kun je handelen zoals in de 1e situatie beschreven.
• Kies je voor het tweede scenario, dan kun je na 2 weken contact opnemen op het moment dat je nog niks hebt gehoord en informeren naar de status van je sollicitatie.

3e Situatie: Je ontvangt géén ontvangstbevestiging

• Op het moment dat je jouw sollicitatiebrief hebt verstuurd en je ontvangt na een paar dagen nog geen reactie (heb je ook in je spammailbox gekeken??), dan kun je bellen naar de organisatie of je sollicitatie in goede orde is ontvangen, omdat je geen bevestiging hebt ontvangen. Ook hier kan pro-activiteit vanuit jouw kant weer als positief ervaren worden. Afhankelijk van de grootte van de organisatie kan de receptioniste je meteen al vertellen of je sollicitatie is binnengekomen, of je wordt doorverbonden naar de HR afdeling. Noem gerust de naam waar aan jij je sollicitatie gericht hebt. Je kunt tijdens het telefonisch contact natuurlijk meteen vragen naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure.
• Blijf je liever wat op de achtergrond (wat wij je niet adviseren, dan verdwijn je in de massa van de andere sollicitaties), dan kun je in plaats van bellen eerst een mail sturen naar de organisatie of je sollicitatie goed is ontvangen.
• Ga daarna verder aan de slag zoals beschreven bij de 1e en 2e situatie.

Kortom, door genoeg tijd te geven aan de organisatie na het versturen van je sollicitatiebrief zorg je ervoor dat je niet te opdringerig overkomt. Het kan ook als positief worden ervaren dat je zo pro-actief bent. Dit kan van de type functie en soort organisatie afhangen. Na ongeveer 2 weken is het veelal gebruikelijk om een reactie vanuit de organisatie te krijgen en kun je telefonisch contact opnemen, wanneer je nog niks hebt gehoord. Belangrijk hierbij is wel om te weten aan wie je jouw brief gericht hebt. Controleer ook altijd je mailbox (ook het spamgedeelte), zodat je geen mails van de organisatie over het hoofd hebt gezien.

Wij wensen je heel veel succes met jouw sollicitatie(s)! Dat je snel een passende baan en werkgever mag vinden.

Vind hier meer informatie over het opstellen van een goede sollicitatiebrief…..

Heb je nog vragen? Contacteer ons dan gerust, of bel direct: 03 369 05 50

Zoek vacatures

Terug naar overzicht