Lets talk MoneyBVG
Salaris

Let's talk money

Werk jij alleen voor het geld? Hopelijk niet! Maar natuurlijk wil je wel weten waar je aan toe bent als je ergens gaat werken. Hier hoort bij dat je weet hoeveel je ongeveer gaat verdienen. Het salaris blijft de belangrijkste keuzefactor in een vacature.

Maar 1 op de 6 werkgevers benoemen concrete salarisindicatie in vacature
Gek is het dan wel als je ziet dat slechts in ongeveer 1 op de 6 vacatures een concreet bedrag wordt genoemd op het gebied van salaris. Veel vaker staan er vage termen in vacatureteksten als “marktconform” of “passend bij kennis en ervaring”. Leuk, maar dat zegt niet zo veel. Bovendien, wat is passend of marktconform in de huidige markt waarin er steeds meer open vacatures zijn en minder werkzoekenden? Mag je dan meer vragen voor het werk wat je doet? Genoeg om over na te denken. In ieder geval is het altijd goed om het salaris bespreekbaar te maken.

De meest en minst betaalde jobs
In welke beroepen verdien je nu het meest en welke het minst? Het meest verdien je als voorzitter of lid van de raad van bestuur van een middelgrote organisatie, als algemeen directeur of divisiedirecteur of als piloot. Het minst verdien je als boekbinder, vakkenvuller, caissière, tourleader, of drukker.

Je ziet dat kennisberoepen hoger worden beloond dan ambachten. Wel komt er langzaam een discussie op gang in onze maatschappij. Jarenlang hebben we gefocust op een kenniseconomie en werden doorstuderen en kennis hoger gewaardeerd dan praktische skills en vakmanschap. En niet alleen in salaris! Gevolg? Dat we nu een steeds groter tekort hebben aan goede vaklieden. Misschien ligt de oplossing in een andere kijk op belonen. Laten we vaklieden weer meer gaan waarderen en laten we het stimuleren om voor een praktisch beroep te kiezen door hier ook een aantrekkelijker salaris tegenover te zetten.

Bronnen:

Werf& (2018). Doorbreek het taboe op salaris in vacatureteksten. Geraadpleegd op 17-08-2018, https://www.werf-en.nl/doorbreek-het-taboe-op-salaris-in-vacatureteksten/

RTL Z (2016). Dit zijn de 5 best (en slechtst) betaalde banen van Nederland. Geraadpleegd op 17-8-2018, https://www.rtlz.nl/finance/personal-finance/dit-zijn-de-5-best-en-slechtst-betaalde-banen-van-nederland

Zoek vacatures

Terug naar overzicht