werkgelukbvg
Gezondheid

Werkgeluk: goed voor mens, bedrijf en economie!

Dat stress en burn-outs een serieus probleem is, mag duidelijk zijn. Het grootste gedeelte van je leven ben je aan het werk. Dat moet je dan wel met plezier blijven doen. Maar wat is daarvoor de oplossing? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat, duurzaam inzetbaar en productief is? Kortom: hoe zorgen we voor meer werkgeluk en wat is dat precies?

Overmatige stress en burn-outs zijn niet meer te negeren. Ongeveer 10% van de werkenden kamt met ernstige burn-out verschijnselen. Dit is niet alleen ontzettend naar voor de persoon zelf, maar heeft natuurlijk ook nadelige gevolgen voor collega’s en de werkgever. Iemand die veel stress ervaart of burn-out verschijnselen heeft, is minder productief en kan langdurig uitvallen.

Gelukkig is de eerste stap gezet. Het probleem is erkend en we zijn op zoek naar oplossingen om ervoor te zorgen dat we met zijn allen gelukkiger zijn op ons werk. Maar goed ook, want volgens het CBS gaat slechts 12% van ons nu bevlogen naar het werk. Terwijl happy naar je werk, betekent dat je je goed voelt als medewerker, dat je succesvoller bent op alle vlakken in je leven, dat je productiever bent en duurzaam inzetbaar voor je werkgever. Uiteindelijk is werkgeluk dus goed voor mens, bedrijf en economie!

Het tovermiddel naar werkgeluk is nog niet gevonden, maar er zijn zeker goede ideeën hoe dit te bereiken. Een eerste voorbeeld is het aannemen van een extra medewerker: de kantoorhond. Klinkt misschien gek, maar het is bewezen dat een hond op kantoor stress verlagend werkt. Even knuffelen en kroelen, even een wandelingetje buiten om hem uit te laten en samen met het team voor een hond zorgen: het werkt therapeutisch.

Een andere mogelijke oplossing is het invoeren van gamification. Als aan de dagelijkse werkzaamheden een spelelement wordt toegevoegd, is het leuker voor mensen om een bepaald doel te bereiken. Waar werk gericht is op efficiëntie, gaan spellen om fun en innerlijke motivatie. Door gamification toe te voegen, voelen medewerkers zich meer verantwoordelijk en betrokken. Zo motiveer je iedereen om het beste te doen.

Sommige bedrijven pakken het heel serieus aan en hebben een Chief Happiness Officer aangesteld: iemand die zich dagelijks bezighoudt met werkgeluk versus werkdruk. Deze persoon praat bijvoorbeeld regelmatig met alle werknemers, maakt zaken meetbaar, signaleert problemen en draagt oplossingen aan.

Natuurlijk is de vraag of we niet doorslaan met z’n allen in dit soort oplossingen. Hoe goed ook, laten we starten bij de basis. Zorg ervoor dat je als werknemer een werkplek zoekt die bij je past qua sfeer, gevoel en mensen. Geef als werkgever je medewerkers een gevoel van verantwoordelijkheid en toon je waardering. Zo zorg je in de basis voor meer bevlogen medewerkers.

Daarnaast zouden we het totaal aantal prikkels moeten managen. Een onvoldaan gevoel komt vaak doordat we met 1001 dingen bezig zijn, maar aan het eind van de dag niet kunnen benoemen wat we nu echt gedaan hebben. Het kan al een heel verschil zijn om de telefoon gedurende je werkdag in je tas of kluis te laten zitten of om te werken met duidelijke blokken in je agenda. Zorg ervoor dat je gefocust met één taak bezig kan zijn.

Zoek vacatures

Terug naar overzicht