De Lijn - Katrien Dierickx Nieuwsbrief
Solliciteren

"Verwijs in je motivatiebrief naar de vacature"

Vraag je je wel eens af wat er gebeurt met jouw sollicitatie? Hoe wordt deze ontvangen? Waar let een organisatie op? Hoe beoordelen ze jouw sollicitatie?

Katrien Dierickx van De Lijn, vertelt haar ervaringen als Hoofd Rekrutering & Selectie en geeft tips en tricks. De Lijn, welbekend als vervoersmaatschappij van bussen en trams. Om specifieker te zijn: 3.360 bussen, 399 trams, 37.000 eindhaltes, 518 miljoen verkochte tickets en 207 miljoen afgelegde kilometers. Dit realiseren zij dankzij meer dan 8.000 medewerkers die elke dag weer klaarstaan.

Krijg je wel eens bijzondere sollicitaties binnen?
Een verrassende sollicitatie was bijvoorbeeld een sollicitatie voor stadswacht (die de paarse jasjes dragen). De werkzoekende in kwestie was heel gemotiveerd en zeker van zijn zaak. Hij stuurde dan ook in zijn motivatiebrief ‘Stuur mij zo’n paars jasje, dan kan ik meteen van start’. 

Verder is het per soort functie heel verschillend hoe we CV’s en motivatiebrieven ontvangen. Voor de marketingfuncties krijgen we vaak mooi ontworpen CV’s en motivatiebrieven van creatieve mensen. Voor de chauffeursfuncties ontvangen we vaak wel een CV, maar geen motivatiebrief. Deze sollicitanten zouden zich kunnen onderscheiden van anderen door wel een motivatiebrief mee te sturen.

Heb je tips voor werkzoekenden?
We zien met name bij werkzoekenden die voor hun eerste job solliciteren dat ze een standaard CV en motivatiebrief meesturen. Voor ons is het ingewikkelder om goed te kunnen beoordelen of die persoon op de functie past. 

Als we bijvoorbeeld voor een marketingfunctie vragen om ervaring met social media, maar in het CV of motivatiebrief wordt daar niet aan gerefereerd, dan denken wij dat die persoon die ervaring niet heeft. Als blijkt nadat we een afwijzing hebben gestuurd dat ze die ervaring wél hebben, dan is dat een gemiste kans voor ze. We vinden het jammer dat we die persoon dan hebben moeten teleurstellen. 

Ik adviseer daarom werkzoekenden om bij de sollicitatie goed te kijken naar wat de organisatie zoekt, wat je zelf te bieden hebt en die link te maken in je CV en motivatiebrief.

Lees meer over hoe je een goede motivatiebrief opstelt

Hoe kijkt De Lijn de toekomst in qua jobs?
De Lijn is bezig met een evolutie. Om binnen de maatschappij een betere mobiliteit in Vlaanderen te kunnen bieden is het nodig dat we een wendbare organisatie hebben. Dit betekent minder hiërarchische lagen, en een meer vlakke organisatie. Een streven is hierbij tevens dat teams meer zelfsturend gaan worden; dus dat een chef niet zozeer de taken meer uitdeelt. Teams gericht op het nemen van eigen verantwoordelijkheden en waarbij talenten worden herverdeeld en ingezet op basis van iemand zijn kwaliteiten. Dat maakt het werk nóg aantrekkelijker en uitdagender

Waarom is het zo leuk om bij De Lijn te werken?
Voor de gehele organisatie geldt dat we een familie zijn, een hele grote familie. Ongeacht de afdeling, divisie of functie: we zijn vriendelijk naar elkaar en naar anderen. Dit komt omdat klantvriendelijkheid door de hele organisatie verweven is. We zijn bewust bezig met de klant. Of je nu chauffeur, techneut of bediende bent, alles staat in het teken van de klant. Regelmatig horen we van bezoekers van de bus of tram, of na een bezoek aan één van onze kantoren “iedereen is hier altijd zo vriendelijk!”. 

Daarbij zijn onze jobs heel afwisselend. Neem bijvoorbeeld de chauffeursfuncties. Dat zijn functies met veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Je hebt geen baas continu naast je. Ook al rijd je vaak dezelfde routes, in de bus of tram kom je telkens andere mensen tegen. Dat is heel anders dan wanneer je in een fabriek de gehele dag hetzelfde werk doet. Onderweg kom je bij ons ook collega’s tegen. We merken een grote collegialiteit waarbij ze elkaar groeten, in de pauzes koffie met elkaar drinken en zelfs Facebookgroepen aanmaken om contact te houden.

Wil je deel van uit maken van de grote familie bij De Lijn? Wil je meewerken aan een betere mobiliteit van Vlaanderen? 
Bekijk dan onze vacatures op BelgieVacature.be!


 

Zoek vacatures

Terug naar overzicht